Dansk
English

Forskudsopgørelsen 2022: 5 råd til at undgå skattesmæk

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Forskudsopgørelsen 2022

Skattestyrelsen åbnede d. 18. november 2021 for adgangen til forskudsopgørelsen for 2022. Særligt i år skal man være opmærksom, da sidste års skattesmæk på over 7 mia. kr. er det højeste niveau i 10 år. Det skyldes primært de ændringer, som corona har medført i danskernes skattefradrag. Corona har bl.a. påvirket alle de 1,2 mil. danskere, der normalt kører på arbejdet.

En undersøgelse fra TaxHelper finder at hele 50% af danskerne ikke fik opdateret deres kørselsfradrag på forskudsopgørelsen sidste år. Og det er ikke blot kørsel, man skal være opmærksom på. F.eks. bliver håndværkerfradraget, der omhandler grønne renovationer, rengøring, havearbejde osv., sænket med 30.700 kr. i 2022. Dette er kun 13% af danskerne klar over ifl. samme undersøgelse.

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Her er de 5 vigtigste punkter til at undgå skattesmæk for 2022

1. Renter på boliglån

Omkring 250.000 boligejere har skiftet bolig i løbet af 2021 ifl. tal fra Boligsiden, og dermed står mange med nye renter på deres realkreditlån og banklån. Disse renter er særligt vigtige at få opdateret, da et 6.000 kr. for højt fradrag kan give et smæk på næsten 2.000 kr.

2. Kørsel til arbejdet

Som nævnt ovenfor holder en tredjedel af danskerne fast i mindst en arbejdsdag hjemmefra selv efter corona. Derfor er det vigtigt for de 1,2 mil. danskere med kørselsfradrag at få opdateret sin forskudsopgørelse. Hvis man f.eks. arbejder hjemme 2 dage om ugen og har 40 km til arbejde, kan det give et smæk på næsten 3.000 kr., hvis man ikke får det opdateret.

3. Skiftet eller mistet job

Nogle brancher har måtte afskedige mange medarbejdere under corona mens andre mangler arbejdskraft. Så hvis man enten har skiftet arbejde eller er stoppet i sit gamle job i 2021, er det vigtigt at rette sin forventede løn. Hvis du vil være på den sikre side, så se vores tip til at sætte indkomsten nederst i artiklen.

4. Fradrag for håndværk sænkes med 30.700 kr.

Byggeindustrien har været glohed under corona, hvor alle har haft mere tid til at renovere boligen. Hvis man planlægger renovationer i 2022, skal man dog være opmærksom på at håndværkerfradraget er sænket fra 50.000 kr. til 19.300 kr.

5. Udlejning af bolig, bil mm.

Hvis du planlægger at udleje bolig eller bil, nu hvor verden begynder at åbne op, så kan det være en god ide at få lagt dine forventninger ind på forskudsopgørelsen. Så kan man starte skatteåret foran 1-0 og have meget bedre mulighed for at undgå skattesmæk.

Du kan ikke bare sænke din forventede indkomst for at undgå skattesmæk

Hvis du vil være endnu sikrere på at undgå et skattesmæk, så kan man også justere sin indkomst. Men det er langt fra alle, der skal sætte den lavere, end de forventer:

  • Hvis du tjener under 32.500 kr. om måneden, så skal man sætte sin indkomst lavere end forventet for at undgå skattesmæk. Det skyldes, at ens beskæftigelsesfradrag (det fradrag der sættes automatisk ud fra indkomsten) dermed vil sættes lavere.
  • Hvis du tjener mellem 32.500 kr. og 50.000 kr. om måneden, så er det faktisk lige meget om du hæver eller sænker din forventede indkomst. Skatten justeres automatisk.
  • Hvis du derimod tjener mere end 50.000 kr. om måneden, så skal du hellere sætte din indkomst lidt for højt, hvis du vil undgå skattesmæk. Det skyldes, at du betaler topskat og dermed vil betale lidt mere skat i løbet af året end nødvendigt.

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag