Forstå Fradrag

Hvad er fradrag for fælleslån

fradrag fælleslån

Hvad er fradrag for fælleslån?

Fradraget for fælleslån er et ret ukendt fradrag, men som mange danskere især i storbyerne kan få gavn af. Det omhandler de lejlighedsejere, der gennem deres ejerforening har optaget et fælleslån. Det kan f.eks. være til renovering af bygningens facade, tag, faldstammer eller lign.

Det er et af de fradrag for udgifter til banker og låneudbydere, som ikke automatisk bliver indberettet, ligesom f.eks. fradraget for garantiprovision. Det guider vi dig igennem i denne artikel.

I denne artikel vil vi gå igennem:
  • Hvad fradrag for fælleslån er
  • Andre betingelser man skal være opmærksom på
  • Om du selv kan få fradrag

Hvad er fradrag for fælleslån?

Når man ejer en lejlighed, så er man typisk en del af en ejerforening, som er samlingen af alle lejlighedsejere for hele bygningen. Ejerforeningen håndterer de fælles beslutninger om bygningen, gården osv.

Ved store fællesprojekter såsom at istandsætte hele bygningens facade, skifte faldstammer (toilet/vandrør) eller taget på bygningen, så er det meget normal at skulle tage et fælleslån for hele foreningen for at dække udgifterne. Det betyder, at foreningen går samlet ud og låner til f.eks. at renovere facaden. Det er typisk væsentligt billigere end, hvis hver lejlighedsejer skulle ud og låne selv.

Når foreningen har lånt penge, så er det stadig ejerne, der i sidste ende betaler af på lånet (gennem ejerudgifterne), og derfor kan de få fradrag. Men fordi banken ikke ved, hvem alle ejerne er, så skal man selv rapportere fradraget til SKAT.

Selve fradraget er de renter, man har betalt på lånet som ejer. Man vil typisk få en oversigt ved optagelsen af lånet, hvor renterne står beskrevet. Ellers kan man kontakte sin ejendomsadministrator for at få denne oversigt.

Hvad skal man ellers være opmærksom på?

Der er nogle andre elementer, man skal være opmærksom på med dette fradrag:
  • Man kan kun få fradrag for renterne, man betaler. Dvs. man skal ikke medregne afdrag eller andre gebyrer, man har betalt over ejerudgifterne
  • Du skal have dokumentation på lånet, f.eks. fra oversigten over dine renter/betalinger ved optagelsen af lånet, som man kan få fra ejendomsadministratoren

Se om du kan få fradrag

Fradrag for fælleslån er for mange en skjult bonus, som de ikke er opmærksomme på, at de kan få.

Derfor har vi i TaxHelper lavet en let og intuitiv platform, hvor du nemt kan se, om du kan få fradraget og komme hele vejen i mål med at få rapporteret dit fradrag til SKAT. Det er gratis at prøve, og du betaler kun, hvis du sparer penge i skat.