Dansk
English

Garantiprovisionen: Hvordan kan du spare penge ved omlægning af lån?

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Garantiprovisionen

Hvordan fungerer garantiprovisionen?

Når du omlægger dit realkreditlån, er der en vigtig økonomisk faktor, som du måske ikke har tænkt på: garantiprovisionen.

Hvad er garantiprovision, og hvornår betaler du det?

Når du ønsker at omlægge dit realkreditlån, skal der etableres et tinglyst pantebrev, før du kan få lånet udbetalt. Normalt ønsker du måske at få udbetalt lånet tidligere, så det kan blive anvendt til at indfri det tidligere lån. For at imødekomme dette behov stiller banken en garanti til realkreditselskabet. Nogle banker opkræver en betaling for denne garanti, kendt som garantiomkostninger eller garantiprovision. Som boligejer er det dit ansvar at indberette disse udgifter til Skattestyrelsen. Beløbet, du har betalt som garantiprovision, vil typisk fremgå af beregningen fra banken i forbindelse med låneomlægningen.

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Er garantiprovisionen fradragsberettiget?

Ja, du kan faktisk få et skattefradrag for garantiprovisionen.

Op til 80% af de personer, der omlægger deres realkreditlån, overser dette potentielt betydningsfulde fradrag. Visse långivere har begyndt at rapportere nogle af disse provisioner til deres kunder. Det er derfor en god idé at forhøre dig hos din bank om, hvorvidt de har indberettet alle dine skattefradrag til din årsopgørelse, når du optager lånet. Ud over besparelser på renteudgifterne kan dette fradrag potentielt spare dig flere tusinde kroner.

Hvorfor kan du trække garantiprovisionen fra i skat?

Normalt kan du få fradrag for provisioner i forbindelse med lån, der har en løbetid på under 2 år. Dette gælder for eksempel forbrugslån, hvor stiftelsesprovisionen er fradragsberettiget. Garantiprovisionen kan trækkes fra, da dette lån er midlertidigt, indtil dit egentlige lån udbetales. Da løbetiden for dette midlertidige lån næsten altid er under 2 år, betragter skattevæsenet det som en form for stiftelsesprovision.

Er der en øvre grænse for fradraget?

Beløbet for garantiprovisionen kan variere og i visse tilfælde løbe op i flere tusinde kroner. Kort sagt er svaret nej til om der er en øvre grænse, men teoretisk set kan der opstå udfordringer, hvis garantiprovisionen er uforholdsmæssig stor i forhold til lånets hovedstol. Dette forekommer dog sjældent i praksis. Hvis det skulle være tilfældet, er det en god idé at konsultere skattemyndighederne.

Er fradraget tilgængeligt for alle i forbindelse med låneomlægning?

Nej, fradragsmuligheden afhænger af den specifikke aftale, du har indgået med din bank, da der er forskellige måder at stille sikkerhed for lånet på. En af disse er garantiprovision, hvor banken fungerer som sikkerhed. En anden almindelig metode er en fastkursaftale – denne må dog ikke forveksles med et fastforrentet realkreditlån. En fastkursaftale indebærer, at de obligationer, du skal købe i forbindelse med dit lån, erhverves til en fast obligationskurs, som ofte er væsentligt lavere end den faktiske kurs.

Dette kan ende med at være dyrere end at bruge garantiprovisionen. Når du overvejer at omlægge dit lån, er det derfor vigtigt at bede om beregninger for både fastkursaftale og garantiprovision.

Bliver fradraget automatisk rapporteret på din årsopgørelse?

I mange tilfælde bliver dit fradrag for garantiprovision ikke automatisk indberettet til skat, hvilket betyder, at det ikke automatisk optræder på din årsopgørelse. Derfor er det vigtigt, når du omlægger dit lån, at du grundigt tjekker, om dette fradrag er indberettet korrekt til skat og optræder på din årsopgørelse, når den er tilgængelig i marts.

Hvorfor indberettes garantiprovisionen ikke automatisk, ligesom renterne?

Der er ikke én entydig årsag til dette. En mulig forklaring kunne være, at der tidligere ikke var så mange låneomlægninger på grund af mindre udsving i renteniveauet. Dette har måske medført, at skattemyndighederne ikke prioriterede at automatisere dette specifikke fradrag.

Skat har begrænsede ressourcer og prioriterer naturligvis opgaver, som de anser for at skabe mest værdi for borgere. Fordi beløbene tidligere ofte var relativt små, har de sandsynligvis valgt at fokusere på fradrag, der havde større økonomisk betydning. Vi kan håbe på, at fremtidige opdateringer inkluderer automatisering af både stiftelsesprovision og garantiprovision, hvilket ville gøre det lige så nemt at få dette fradrag som at få rentefradraget på årsopgørelsen

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag