Forstå Fradrag

Hvad er fradrag for garantiprovision

få fradrag for garantiprovision

Hvad er fradrag for garantiprovision?

Fradraget for garantiprovision er et af de mere ukendte og oversete fradrag. Det er særligt relevant i et år som 2019, hvor renterne har været historisk lave, og mange har valgt at omlægge deres realkreditlån. Her kan op mod 100,000 danskere hente op til flere tusinde kroner på dette fradrag.

Det er et af de få fradrag for udgifter til banker og realkreditinstituter, som ikke automatisk bliver indberettet, så du skal selv finde frem til, hvad du kan få i fradrag.

I denne artikel vil vi gå igennem:
  • Hvad garantiprovision er
  • Et eksempel på garantiprovision
  • Hvorfor det ikke rapporteres automatisk
  • Om du selv kan få fradrag

Hvad er garantiprovision?

Garantiprovision er et form for gebyr, som en bank tager f.eks. i forbindelse med en omlægning af et realkreditlån. Det skyldes, at mens det nye lån bliver anmeldt til staten, såkaldt tinglyst, så stiller banken en garanti for lånet. Det kan også opstå, når man køber eller sælger sin bolig.

Nogle banker tager en procent af lånebeløbet, og derfor kan gebyret hurtigt blive et par tusinde kroner, især hvis det tager lang tid at få lånet tinglyst.

Du kan se et eksempel, på hvordan det kunne se ud i et dokument fra banken nedenfor.

Eksempel på garantiprovision

Garantiprovision eksempel

Hvorfor rapporteres det ikke automatisk?

Garantiprovision er et af de få bank-relaterede fradrag, der stadig ikke rapporteres automatisk. Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulenten fra revisionshuset BDO, så skyldes det, at lovgivningen stammer fra en tid, hvor der ikke blev lavet så mange omlægninger af lån. Derfor var der ikke været samme brug af fradraget tidligere, som i de seneste år, hvor renten er faldet en del.

Nogle banker husker deres kunder på at få indberettet fradraget, men det bliver hurtigt glemt i en travl hverdag.

I andre banker såsom Nordea Kredit betaler kunderne oftest ikke garantiprovision, idet der istedet bliver lavet en såkaldt fastkursaftale

Se om du kan få fradrag

Fradrag for garantiprovision er for mange en skjult bonus, som de ikke er opmærksomme på, at de kan få.

Derfor har vi i TaxHelper lavet en let og intuitiv platform, hvor du nemt kan finde se, om du kan få fradraget og komme hele vejen i mål med at få rapporteret dit fradrag til Skat. Det er gratis at prøve, og du betaler kun, hvis du sparer penge i skat.