Danmark har i mange år brugt ejendomsvurderinger som grundlag for at fastsætte ejendomsskatten. Disse vurderinger blev dog kritiseret for at være forældede og unøjagtige. Som et resultat har regeringen besluttet at gennemføre en omfattende revision af ejendomsvurderingssystemet.
Der trådte nye ejendomsvurderinger i kraft den 1. oktober 2021, og de er baseret på flere faktorer, herunder ejendommens beliggenhed, størrelse og stand. Målet er at skabe mere retfærdige og præcise vurderinger, der bedre afspejler boligens faktiske værdi.
Igen i 2024 vil ejendomsvurderingerne opdateres. For størstedelen af boligejerne vil de nyligt offentliggjorte ejendomsvurderinger typisk overstige den seneste vurdering, da boligpriserne generelt er steget siden den tid.
Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.
Påvirkning for boligkøbere:
For boligkøbere kan de nye ejendomsvurderinger have både fordele og ulemper. En mere nøjagtig ejendomsvurdering giver dig en bedre idé om, hvad du kan forvente at betale for en ejendom. Dette kan hjælpe dig med at træffe beslutninger og undgå overraskelser senere i processen.
På den anden side kan de nye vurderinger også medføre højere ejendomsskat for visse boligejere, hvis deres ejendomme vurderes til at være steget i værdi. Dette er noget, du bør overveje, når du planlægger dit boligkøb og budget.
Påvirkning på boligsælgere:
Hvis du er i gang med at sælge din bolig, kan de nye ejendomsvurderinger påvirke din salgspris. Hvis din ejendom er blevet vurderet til at have steget i værdi, kan du muligvis sælge den til en højere pris. Dette kan være en fordel for sælgere, da det kan give dem en økonomisk gevinst.
På den anden side kan de nye vurderinger også føre til højere ejendomsskat for dig og dermed også for en potentiel køber. Særligt da den potentielle køber ikke får en skatterabat og kan derfor ende med at betale en højere boligskat end, du gør i dag. Du har stadig mulighed for at sælge inden den 31. december 2023, uden at den nye ejer betaler de potentielt højere skatter.
Mange spekulerer i om det er en fordel at købe bolig før eller efter 1. januar 2024 inden de nye ejendomsvurderinger træder i kraft.
Det forventes, at ejendomsvurderingerne i de større byområder og deres omgivelser vil opleve en betydelig stigning. Det er gældende især i og omkring hovedstadsområdet, både for huse og ejerlejligheder. Der er på nuværende tidspunkt ingen sikkerhed på hvordan de nye ejendomsvurderinger præcis vil påvirke boligmarkedet.
1. Forstå de nye vurderinger:
Start med at sætte dig grundigt ind i, hvordan de nye ejendomsvurderinger fungerer. Dette indebærer at lære om de kriterier, der bruges til at fastsætte vurderingen, og hvordan den nye vurdering kan påvirke ejendomsskatten.
2. Budgetplanlægning:
De nye ejendomsvurderinger kan medføre ændringer i ejendomsskatten for forskellige ejendomme. Dette kan påvirke dit månedlige budget betydeligt. Sørg for at tage højde for eventuelle ændringer i ejendomsskatten, når du fastlægger dit budget for dit boligkøb.
3. Find rådgivning:
Det kan være en god idé at rådføre dig med en skatteekspert eller ejendomsmægler for at forstå, hvordan de nye vurderinger påvirker dig personligt.
4. Planlæg dit køb eller salg nøje:
Hvis du planlægger at købe eller sælge en bolig, kan det være en fordel at gøre det inden de nye vurderinger træder i kraft for at undgå eventuelle overraskelser.
5. Vurdering af investeringspotentiale:
Hvis du ser på boligen som en investering, skal du overveje, hvordan de nye ejendomsvurderinger påvirker dens potentielle værdistigning over tid.
Efter den 1. januar 2024 er det vigtigt at fortsætte med at overvåge ejendomsvurderingerne og deres indvirkning på din økonomi.
I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.
Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.