Dansk
English

6 fradrag du ikke må misse på årsopgørelsen 2021

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Tips til årsopgørelsen 2021

Årsopgørelsen 2021 kom den 14. marts, og det er tid til at se, om man skal have penge tilbage i skat eller skal betale en restskat. Hvis du vil undgå at have penge op af lommen, giver TaxHelper dig her 6 tips til, hvad du skal være særligt opmærksom på, på din årsopgørelse for 2021.

Også 2021 blev et år, der var meget påvirket af Corona-nedlukninger, samtidig med at mange danskere har brugt deres penge anderledes under krisen. Derfor skal du igen i år, være særligt opmærksom på dine fradrag.

Kørselsfradraget er igen i år ikke automatisk overført, så man skal selv ind og lægge det på årsopgørelsen. Men dette er ikke det eneste fradrag, som man skal være opmærksom på i år. Derfor har TaxHelper her samlet de 6 fradrag, som påvirker flest danskere netop nu:

  1. Kørselsfradraget kommer ikke automatisk med igen i år
  2. Fradrag for håndværk og service er steget enormt i 2021
  3. Skjulte fradrag når du køber og sælger bolig
  4. Et skjult fradrag for forbrugslån (og kviklån)
  5. Ikke alle aktiehandler kommer automatisk med
  6. Fradrag for kurser, konferencer og små rejser

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Hvis du vil undgå at have penge op af lommen, giver TaxHelper dig her 6 tips

1. Kørselsfradraget kommer ikke automatisk med igen i år

Særligt kørselsfradraget har været et omtalt emne både sidste år og i år. SKAT har nemlig ikke overført fradraget automatisk, så det har været op til hver af de 1,2 mil. borgere at indberette sit fradrag korrekt. TaxHelper har lavet en undersøgelse, der viser at hele 38% af borgerne stadig ikke er opmærksomme på at man selv skal angive fradraget på årsopgørelsen for 2021.

Den nye indberetningsproces har også betydet, at mange begår fejl i indberetningen af fradraget, og altså ikke får værdien af fradraget overført til deres årsopgørelse. Der er derfor god grund til at få dine fradrag tjekket, også selv om du har indberettet dem selv. Her kan du bruge online værktøjer som TaxHelper, der står for udregning og indrapportering af ens fradrag.

2. Fradrag for håndværk og service er steget enormt i 2021

Byggeindustrien har været glohed under Corona, hvor alle har haft mere tid til at renovere boligen og udnytte det 31.300 kr. højere fradrag i 2021. Derfor er det vigtigt at man husker at få alle regningerne med, når maks beløbet er blevet hævet så væsentligt. Fradraget er hele 25.000 kr. for service (rengøring, havearbejde, børnepasning mm.) og 25.000 kr. for håndværk (bl.a. isolering, udskiftning af vinduer, solceller og andet miljøvenligt arbejde). Her er det vigtigt at holde sig for øje, at der kun er fradrag for håndværkerne eller servicearbejderens løn og altså ikke for eventuelle materialer.

3. Skjulte fradrag når du køber og sælger bolig

I 2021 har lysten til at skifte bolig været særdeles stor, således er over en kvart million boligejere har skiftet bolig ifl. tal fra Boligsiden. I den sammenhæng skal man være særligt opmærksom på de gebyrer, man betaler til sin bank og realkreditinstitut, for der kan nemlig være flere tusinde kroner at hente i fradrag. Det er gebyrer som ‘garantiprovision’ og ‘differencerenter’, som folk selv skal indberette, hvor fradragene kan være op til 20.000 kr.

Mange af de udgifter vi har til vores banker bliver automatisk indberettet, derfor er der mange der overser netop disse fradrag, da de er nogle af de få udgifter din bank ikke indberetter for dig, men der kan være rigtig mange penge at hente, så det er vigtigt at holde sig for øje, hvilke udgifter man eventuelt har haft i forbindelse med køb og salg af bolig. Du kan læse mere om fradrag ved køb og salg af bolig i denne artikel.

4. Et skjult fradrag for forbrugslån (og kviklån)

Fradraget er ret ukendt og gælder, bl.a. hvis du har forbrugslån, kviklån, kassekredit eller andre lån, der skal betales tilbage inden for 2 år. I disse situationer har man faktisk ret til fradrag, og man skal selv huske at indberette det. Hver fjerde dansker over 18 år har et forbrugslån ifl. tal fra sammenligningssiden LendMe, så det kan være relevant for mange danskere. Konkret gælder fradraget de gebyrer, der er ifbm. med stiftelsen af lånet.

Her sker det desværre også ofte, at mange ikke får indberettet deres fradrag, da det er en af de udgifter bankerne ikke automatisk indberetter. Derfor skal man huske at være opmærksom på de udgifter man ofte har, når man stifter et forbrugslån.

5. Ikke alle aktiehandler kommer automatisk med

Hvis man er en af de mange danskere, der er hoppet på investerings-bølgen under Corona, så skal man være opmærksom på særligt én slags aktier. De fleste aktiehandler bliver automatisk indberettet af den platformen man handler på, men én gruppe gør ikke. Det gælder de mindre aktier handlet på uregulerede børser fx First North, såsom iværksættervirksomhederne Happy Helper, Freetrailer, Hove og Penneo. Hvis man har haft et tab skal man selv angive fradraget, og det samme med gevinsten.

Så hvis du er ny på aktiemarkedet, er det vigtigt at være særligt opmærksom på, om dine aktier er blevet indberettet automatisk, hvis ikke du er vant til at lave indberetninger af dine handler på aktiemarkeder, der kan nemlig gemme sig et rigtig stort fradrag.

6. Fradrag for kurser, konferencer og små rejser

Epinion har fundet at næsten 1 mil. danskere hvert år går glip af rejsefradraget. Under Corona rejser færre, men har man været på kursus, rejse, konference eller lign. med sit arbejde, så kan der være fradrag at hente, selvom arbejdsgiveren har betalt alt mad og overnatning. Det kan blive op til 5.000 kr. om ugen i fradrag, og det kræver blot at man har overnattet ude og været væk i mere end 24 timer.

Rejsefradraget er, til trods for den lavere aktivitet under Corona, stadig et af de fradrag aller flest danskere er berettiget til. Alligevel er der mange der ikke får det indberettet, da der er meget man selv skal have styr på, hvis man skal kunne indberette fradraget, da der er mange forskellige fradragssatser, alt efter hvilke udgifter man har haft til rejsen, og ddregningerne kan derfor hurtigt blive komplekse.

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag